Mediation door Ruth Lenstra van Konbaka

Bij mediation funcioneer ik als derde partij met de bedoeling om vanuit de belangen van beide partijen tot een voor ieder optimale uitkomst te komen. Soms ziet iemand ertegen op om hulp in te roepen uit angst om bij voorbaat overal de schuld van te krijgen. We gaan niet op zoek naar de schuldige van de ontstane situatie maar juist naar ieders persoonlijk aandeel in de huidige problemen. Door daar verantwoordelijkheid voor te nemen ontstaat er een tussenruimte waarin mogelijkheid is voor groei.

Mediation bij relationele conflicten en scheiding

Mediation richt zich op partners die hun relatie gaan beëindigen, maar dit op een respectvolle manier willen doen. Aangetoond is dat dit de negatieve gevolgen van een scheiding vermindert.
Als mediator bied ik op maat gesneden begeleiding bij (echt)scheiding , beëindiging van partnerschap, of samenwoning. Het kan helpen om gesprekken te voeren over zorg- en omgangsbemiddeling en om samen tot nieuwe afspraken te komen. Omgangsbemiddeling is er ook voor familieleden en kinderen die graag met elkaar in contact willen blijven maar door een scheiding hiertoe de weg moeilijker kunnen vinden. Denk bijvoorbeeld aan grootouders en kleinkinderen. Uitgangspunt is dat ondanks het gegeven dat de wegen elkaar scheiden men elkaar toch durft aan te kijken. Als er gezamenlijke kinderen zijn stopt weliswaar het partnerschap maar het ouderschap blijft levenslang bestaan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het op het vlak van gezondheid, school en sociale ontwikkeling het beter doen als ouders positief zijn over elkaar en samen communiceren.

Behoud van de relatie

Tot mijn verrassing heb ik na vele mediations kunnen constateren dat, ook bij zware conflicten, het samen praten over de ontstane situatie en het samen tot een oplossing komen de relatie ten goede komt. Partijen zijn vaak blij dat zij er samen uit zijn gekomen. Ook als men besluit om afscheid te nemen, durft men elkaar toch weer aan te kijken. Een geslaagde mediation kan daarmee ook een echte afronding zijn. Omdat alles aan de orde is geweest, ook de emotionele aspecten, hebben partijen vaak geen behoefte meer om naderhand negatieve uitlatingen over elkaar te doen.

Contact

Om te ontdekken of ik iets voor je kan betekenen kun je contact opnemen om een kennismakingsgesprek te plannen. Dit kan ook in de avonden.

Laat een reactie achter